Behovet ökar av vårdpersonal och biomedicinska analytiker

Men teknikutbildningar lockar fler.

Nu har niondeklassarna skickat in sina ansökningar till gymnasiet och trots att samhället helst vill ha vårdpersonal och kockar så har dessa utbildningar få sökande. Teknikprogrammet har däremot lockat desto fler och konkurrensen kommer att bli hård om utbildningsplatserna. Platserna har också intresserat fler tjejer än tidigare.

En anledning till att kock- och vårdutbildningar inte lockar lika många är att många tänker att de kan utbilda sig till det senare i livet, om de skulle vilja.

Men än är inte det sista sagt när det gäller gymnasievalen, lagom till påsk drar nämligen omvalsperioden igång.

En annan nyhet från utbildningsvärlden är att antalet biomedicinska analytiker kommer att minska med 10 procent de närmsta 15 åren. Samtidigt kommer vårdbehovet att öka och redan idag råder det brist på biomedicinska analytiker i många län.

Högskolan i Kristianstad har bestämt sig för att försöka göra något åt det och vill starta en kompletteringsutbildning för biomedicinska analytiker med utländsk bakgrund. Utbildningen drar igång på uppdrag av regeringen och målet är att studenterna ska kunna fylla i de luckor som behövs för en svensk legitimation. De som kan söka till utbildningen måste ha minst en tvåårig eftergymnasial utbildning i biomedicinsk laboratorievetenskap eller motsvarande.

För att få bukt på lite av problemen med sjuksköterskor så fortsätter region Skåne med sin utbildningsförmån. Den innebär att 100 sjuksköterskor kan få 19 000 i månaden för att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor. De får också ledigt för att kunna studera. Idag finns det 18 olika områden för specialistsjuksköterskor, bland annat inom operation, intensivvård, akutsjukvård, barn- och ungdomar, hjärtsjukvård, diabetesvård, anestesi- och narkos samt kirurgi och medicin. Utbildningen ska ge en magisterexamen och målet för region Skåne är att studenten efter utbildningen ska ha en ny tjänst sex månader efter examen.

Anledningen till region Skånes frikostighet beror på att de behöver närmare 2 000 nya specialistsjuksköterskor till 2025.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + femton =