Den moderna elektrikern och teknologins utveckling

Utveckling inom elindustrin har verkligen gått framåt de senaste åren och elektriker har varit tvungna att anpassa sig. Till stor del handlar det om kundernas behov i samband med nämnda utveckling.

Kundernas behov går i mångt och mycket ut på att de vill kunna kontrollera sin elektricitet på ett annorlunda sätt jämfört med förr. Det handlar också om att fler och fler bostäder är beroende av uppkoppling till Internet vilket har tvingat den elektriska industrin att anamma den nya digitala tidsåldern. Den teknologin har också gjort det möjligt för konsumenterna att på ett tydligare sätt styra elektriciteten efter sina behov och på så sätt kan det också sänka sina kostnader. Det handlar om smart teknologi och smarta hem med olika system som styr vår säkerhet, underhållning, uppvärmning, belysning med mera. Allt är dessutom mycket billigare idag än när produkter som kunde reglera detta först kom ut på marknaden, för nästan ett decennium sedan. Uppskattningar tyder på kostnader har minskat med mer än 50 procent under den tiden. Det gör givetvis tekniken till ett mycket mer attraktivt alternativ för husägare.

Men det här är inte enbart goda nyheter för bostadsägarna, det är också goda nyheter för elektriker. Dels innebär det fler jobb, eftersom det är massor med system som ska installeras, underhållas och uppgraderas. Det är både fasta och trådlösa nätverk som krävs för att de smarta lösningarna ska fungera. Därför måste olika uppkopplingar och nätverk fungera – en tillförlitlig drift.

I många fall ställer det nya krav på elektrikern och med det kommer givetvis även utveckling. Det gäller liksom att hänga med så man inte hamnar på efterkälken.

Det är något som vi tänker en hel del på. I det ingår dels utbildning som ökar förståelsen av hur Internet, IP-adresser, WAN och LAN, olika signaler, kablar och anslutningar fungerar. Och sedan felsökningar och åtgärder i form av motstånd och dämpningar.

Det handlar om att samla både teoretisk och praktisk kunskap.

Ett särskilt tack till Elektriker Nacka som bidragit till det här inlägget med kunskap och information.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 1 =