Det kan du som förälder göra åt mobbing

Tyvärr är mobbing en alldeles för vanlig företeelse och trots att vi försöker göra vårt bästa för att motarbeta företeelsen så räcker inte alltid det. Därför behöver vi hjälp av sig som förälder i vårt arbete.

Ta mobbing på allvar

Det är inte helt ovanligt att många föräldrar inte tar mobbing på allvar men vi vill uppmana dig att tvärtom göra det. Oavsett om ditt barn anklagas för att mobba eller blir mobbad. Det är också viktigt att du pratar med skolan om det.

Många barn som blir mobbade skäms för det och är ibland ovilliga att berätta det för någon. Om ditt barn gör det måste du alltid ta det på allvar annars kan situationen förvärras och ditt barn känner sig ännu mer utsatt. Sedan måste du ta upp det med skolan. Du får heller inte ge upp om någon personal inte tar din oro på allvar. Det är du som för ditt barns talan och det är ni som är vuxna.

Prata med ditt barn

Vikten av att hela tiden prata ska inte underskattas. Det kan gälla hur man bör bete sig mot andra barn, vad som hände i skolan idag. Prata gärna också med andra föräldrar och få en bild av hur deras barn har det.

Dokumentera

Ett annat bra tips är att dokumentera och samla så mycket konkret information om mobbingen som möjligt. Samla även in information om vad skolpersonal sagt gällande händelsen och gör det så fort som möjligt innan minnet förvrängs av känslor.

Följ upp

Oftast hanteras mobbing med hjälp av en handlingsplan, det är då viktigt att följa upp den så att den verkligen efterföljs och ger effekt. Det ser du till genom att du, skolan och ditt barn kontinuerligt pratar med varandra. Alla med målet att mobbingen ska upphöra och allt ska bli bättre.

ett × ett =