Ölands Gymnasium i Kvarteret Rödhaken

Borgholms Energi AB har, på uppdrag av Borgholms kommun byggt nya undervisningslokaler i kvarteret Rödhaken, Borgholm. Kvarteret är centralt beläget (fem minuters gångväg från torget), nära Slottsskogen och med en vy över Borgholms Slott.

Skolan inrymmer Gymnasieskolan, Komvux och Högskolans distansutbildning. Fullt utbyggd kommer skolan att kunna ta emot ca 200 elever.

Kärnämnesundervisning för Ölands Gymnasium kommer att förläggas till Rödhaken.
I den halvcirkelformade glasentréhallen är ett café med utrymme och möjlighet till studier inplanerat. Vidare finns här en kiosk och ett mindre kök.

Reception, expeditioner och skolhälsovård ligger på bottenplanet tillsammans med ”Lärcentrum”, telebildstudio/distansstudio för högskolekurserna. Undervisningssalarna är fördelade på båda planen. På övre plan ligger också samtliga lärararbetsrum.

zxh8sjc-ipyd5jdacx1m-jpg

Hallstorps Gästgiver

Utbyggnaden av Halltorps Gästgiveri har skett i två väderstreck.
I norr, lektionssalar och undervisningskök tillsammans med personalutrymmen. Mot söder bl.a. vinkällare och dryckesförråd.

I den södra delen benämnd del 2, är den äldre baren kompletterad med en större baravdelning som på översta våningen rymmer sällskapsutrymmen med öppen spis.

I bottenvåningen är dryckesförråd, vinkällare, vinprovningsrum och dryckeshantering. I denna del kommer en stor del av dryckesutbildningen att ske. Allt från teoretiska studier till mera praktiska och i en miljö som gör det extra spännande. Även här finns en öppen spis som ökar trivseln mörka kvällar.

I anslutning till den nya bardelen finns en sommaröppen terrass som nu får ett bättre läge än tidigare.

I den norra delen benämnd del 1, sker den största delen av undervisningen. I det moderna köket som har mycket dagsljus och luftkonditionering finns det nyaste i maskinväg.

Taket som är unikt i Sverige innehåller bl.a. en helt ventilerad rostfri yta med inbyggda armaturer. Taket är också mycket ljuddämpande och genom att det är rostfritt lätt att hålla fräscht och rent. Kring spisön mitt i köket kan 10 elever lätt arbeta tillsammans.

I direkt anslutning till köket finns nya fräscha förråd, renseri, diskrum, kylrum m.m. Genom en glasad sida på köket har man direktkontakt med bistron som rymmer ett 30-tal gäster. Denna bistro som inredes svenskt kommer även att tjäna som personalmatsal då bistron är stängd för utifrån kommande gäster.

En trappa upp möts man av ett trevligt möblerat pausrum och foajé. Intill ligger de moderna och ljusa lektionssalarna. En som är större och som även går att dela av.

mhipz2yvprl1mgnq30dv-jpg