Så firas studenten i andra länder

Studentiderna närmar sig och snart kommer vi se årets studenter fira genom att åka genom staden. Sverige är ju känt för sin tradition med alkohol och studentflak men hur firar studenter i andra länder?

Norge: Alla vi som har följt ”Skam” har fått lära oss att det finns något som kallas för russebuss och detta är hur man firar studenten i Norge. Russ i Norge är eleverna som går sista året på gymnasiet och mot slutet av skolåret inleds givetvis firandet. Då har eleverna speciella kläder och bussar. Bussarna inreds enligt pimp my ride-reglerna. Musikanläggningar, dansgolv, discolampor. För att få till bussarna krävs det pengar och därför går många elever ihop i gäng. Det är inte heller ovanligt bussarna sponsras av företag. I bussarna har man sedan fest. Det anordnas även andra fester, varav den största äger rum vid Holmenkollen. Den varar i fem dagar.

Argentina är ett annat land med en märklig tradition. När klockan ringer ut och sista lektionen är över attackeras eleverna av sina nära och kära. De kastar ägg, sirap, peppar, yoghurt och allt möjligt konstigt på eleverna. Trots detta kommer ingen till skada utan allt görs på skoj. Som ett roligt matkrig ungefär.

I många länder är det vanligt att eleverna klär ut sig. I Ryssland handlar det om att flickorna har svarta klänningar med vita förkläden, vilket är en hyllning till hur eleverna såg ut under Tsartiden. I Italien handlar det istället om pinsamma utstyrslar och kläder. Jämfört med här hemma känns detta onekligen märkligt.

I USA kastar man som bekant en märklig mössa i luften men vad händer efter det? Jo, ungefär det som händer här hemma när man väl tagit sig hem efter flakturen. Det är en liten fest med släkt och vänner. Under den får studenten många frågor om vad som hända i framtiden.