Skolan, föräldrarna och barnen så kan vi hjälpas åt

Dagens samhälle ställer allt högre krav både på föräldrar och lärare. Det har bland annat visat sig att den psykiska ohälsan bland barn är förhållandevis stor och mellan 10–15 procent av barn- och ungdomar kommer någon gång att komma i kontakt med psykiatrin för sina problem.

Psykisk ohälsa artar sig på många olika sätt – ilska, depression, humörsvängningar, magont och ångest. Om du är orolig för dig barn kan det vara bra att kontakta en läkare. Om ditt barn går i vår skola och du är orolig vill vi hemska gärna att du kontaktar oss så att vi kan arbeta tillsammans.

ADHD har också blivit allt vanligare

ADHD har blivit allt vanligare och vi möter ofta ungdomar som har en diagnos med sig. Därför kommer det här inlägget handla om vi som föräldrar och lärare till barn och ungdomar med ADHD hjälper dem att lyckas med sina studier.

Att säga att skolan är anpassad efter barn med ADHD vore verkligen en överdrift. Skolmiljön innehåller många saker som är påfrestande för dessa elever men med tålamod och en utarbetad plan tror vi att det ändå kan gå hur bra som helst. För att lyckas med det uppmanar vi dig som förälder att hjälpa oss med nedanstående.

• Boka in ett möte med oss där du närmare kan förklara för oss vilka behov just ditt barn har.
  • Ta fram en beteendeplan för ditt barn där ni bland annat beskriver hur barnet ska hantera olika situationer som kan uppstå i klassrummet.
  • Se till att barnet får mycket fysisk aktivitet både före och efter skolan.
  • Skapa rutiner för hur läxorna ska genomföras.
  • Lär dig hur ditt barns ADHD påverkas av sömn och mat.

Klassrum kan vara en mycket påfrestande miljö för barn med ADHD eftersom det ställer krav på att de ska sitta still, lyssna och försöka koncentrera sig. En av de främsta påfrestningarna kommer samtidigt från de andra barnen – när de vill kunna bete sig som dem men påverkas på ett helt annat sätt. Genom att hjälpa ditt barn att hitta rutiner och strategier för dessa utmaningar ökar chanserna att vi tillsammans ska lyckas.

Så arbetar du tillsammans med ditt barns lärare

Lärare gör sitt allra bästa för att hjälpa alla barn, även dem med inlärningssvårigheter. Samtidigt kan det vara bra att komma ihåg att lärare har mycket att göra. Idag har varje lärare minst ett barn med ADHD. Utöver det har alla barn olika behov därför kan du hjälpa ditt barn lärare att bli mer effektiv i hur hen ska kunna hjälpa just ditt barn på bästa sätt. En förutsättning för att det ska fungera är att du kommunicerar med läraren. Det är dessutom minst lika viktigt att lyssna på vad läraren och skolan kommunicerar till dig. Det viktiga att alltid komma ihåg är att vi alla är intresserade av att se ditt barn lyckas i skolan. Försök därför att avsätta en tid i månaden när du träffar oss, så att vi regelbundet stämmer av hur det går. Att sätta upp olika mål är också bra.

sexton − fjorton =