Städning i skolan

Andelen barn som lider av astma och allergier är hög idag och därför är det viktigt för oss skolor att se till att skolmiljön inte gör våra barn sjukare. När det gäller skolor så finns det ett antal regler och allmänna rekommendationer bland annat från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Följer man dem så mår eleverna bättre, mår de bättre har de lättare att ta till sig av utbildningen och prestera bättre.

I de nya rekommendationerna som kom för något år sedan la man ett större fokus på nyttan av att städa toaletterna som är viktiga för trivseln och motverkar magproblem hos eleverna.

För några år sedan uttryckte några av våra elever missnöje med städningen. Det var elever som undvek att gå på toaletten och sedan dess har vi tagit tag i problemet. Vi har anlitat en ny städentreprenör och i vårt avtal med dem har vi tydligt fastställt målet för hur skolmiljön ska vara framför vad som ska städas och hur många gånger. Det finns med men vi har verkligen försökt att göra lägga större tonvikt på målet framför medlet.

Vi arbetar även med eleverna själva och försöker underlätta för dem att inte skräpa ner. Städa efter sig, för allas trevnad och hälsa. Det kan handla om en sådan enkel sak som att det alltid finns en papperskorg i närheten. Det handlar också om kunskap och eftersom så många elever idag lider av astma eller allergi så handlar en viss del av arbetet om att dessa elever inte ska bli sjuka. Att få eleverna att förstå kopplingen mellan smuts och eleverna klasskompisars hälsa gör problemet tydligare och mer relevant.

Snart kommer våren och med den pollensäsongen. Med anledning av det har vi inlett vårt arbete med att göra området kring skolan mer anpassat för elever och personal som lider av pollenallergi. Det gör vi genom att plantera mer allergivänliga växter och ta bort de som utlöser besvär. Vi hoppas att det arbetet ska göra arbets- och skolmiljön ännu bättre för oss som arbetar här.

17 − 2 =