Vad gör egentligen en Souschef ?

Sous chef kommer från franskan och betyder ”undre chef”- inte såschef som man kanske först kan tro första gången när man hör det.

uppläggning
Sous chefs finns inte bara i köket, både på statens järnvägar (SJ) och inom militären använder man sig av titeln.

Det souschefen gör är att rapportera till kocken eller köksmästaren. De övervakar också tillagningen och beredningen av matlagningen på restaurangen. Huvudansvaret handlar till mångt och mycket om att alla delar som måste fungera och tillsammans bildar en helhet i köket också gör det. Det handlar om allt från att hantera kökspersonalen, laga mat, ha koll på att alla livsmedel finns och håller hög kvalitet, detsamma gäller den färdiglagade maten.

Vid en eventuell frånvaro av kocken är det souskocken som blir tillförordnande (t.f.) kock och högsta höns.

Vad krävs för att bli en bra souskock?

Framför någon specifik utbildning handlar det mesta om att skaffa sig bra erfarenhet. Det handlar till exempel om att ha arbetat i olika delar av köket innan, så att man förstår kökets alla olika delar. Erfarenhet kan de också skaffa sig genom att gå som lärlingar under en viss del. Allt för att få så mycket erfarenhet som möjligt.

Andra egenskaper som är bra att ha är förståelse och kunskap om olika livsmedel, det inkluderar att kunna smaka av och kunna lukta sig till bra produkter, liksom att kunna laga god mat själv, tekniskt och vällagat.

Dessutom är det viktigt att kunna vara en motiverande och bra ledare som kan fördela uppgifter och har förmågan att anställa rätt personer. Det är också mycket viktigt att man kan hantera stress på ett bra sätt. Kök bjuder alltid på ett visst mått av stress.

De sista åren har de flesta kock och köksjobb fått sig ett uppsving och därför ser framtidsutsikterna för sopuschefs bra ut i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − tre =